De ziekte van Parkinson

Mensen met Parkinson bewegen anders, met bewegingen die steeds kleiner en langzamer worden. Hierdoor hebben zij problemen om zich makkelijk te verplaatsen, zichzelf aan te kleden en andere dagelijkse activiteiten uit te voeren. Parkinson is een progressieve ziekte, waarbij zich steeds nieuwe verschijnselen aandienen.

Wat is BIG for LIFE?

Big for LIFE is een vervolg op LSVT-BIG. LSVT-BIG is een gerichte training die wordt ingezet om de symptomen van het ziekteproces te vertragen. De resultaten zijn het beste bij mensen die in een vroeg stadium van Parkinson of Parkinsonisme zitten.

LSVT-BIG-training bevordert betere bewegingstechnieken voor allerlei activiteiten, zowel ''kleine taken'', zoals het dichtknopen van een shirt, als ''grote taken'', zoals opstaan uit een stoel of balans houden bij het lopen. De LSVT-BIG-training komt uit Amerika en is wetenschappelijk onderbouwd.
De therapie duurt vier weken en is intensief: patiënten trainen vier keer per week een uur in het ziekenhuis (Meander Medisch Centrum) op de afdeling Revalidatiegeneeskunde en dagelijks een half uur thuis.

Om het traject een vervolg te geven is BIG for LIFE opgezet. Vanaf media februari kunnen patiënten instromen in een BIG for LIFE oefengroep, zoals deze wordt opgezet op de locatie Fysiopraktijk Spleasure in Soest.

Hoe ziet de training eruit?

Er wordt gebruik gemaakt van de grote oefenzaal van OptiSport Healthcentrum en diverse oefenmaterialen, zodat de geleerde oefeningen goed kunnen worden getraind en zo nodig verbeterd. Het is immers belangrijk om de oefeningen dagelijks voort te blijven zetten: “use it or lose it”, bewegen is het dagelijks medicijn.

Er wordt geoefend in het groot bewegen, groot lopen en balans, waardoor conditie, lenigheid, houding en balans worden verbeterd. Bovendien is er ruimte voor sport en spel en ook voor bewegen op muziek (salsatraining) om met name te ervaren dat bewegen ook heel plezierig kan zijn!

Trainingstijden: donderdag 11.30 - 12.30 uur, om de week.

De begeleiding

De BIG for LIFE oefengroepen worden in Soest geleid door 2 fysiotherapeuten: Tessa Holthuizen (van Fysiotherapie Honsbergen) en Monique van der Horst (van Fysiopraktijk Spleasure).

Tessa en Monique zijn aangesloten bij ParkinsonNet en geschoold in LSVT-BIG, zodat de kwaliteit van de trainingen optimaal is. De trainingen maken deel uit van Shared Care ketenzorg, een intensieve samenwerking tussen Meander en therapeuten in de regio. Onderdeel hiervan is een regelmatige (3 – 12 maanden) TUNE UP, een soort APK om het fysieke functioneren in kaart te brengen en te trainen wat nodig is.

Hoe werkt dit als ik geen LSVT-BIG training heb gedaan?

IEDEREEN met parkinson, die wil trainen om beter met zijn/haar symptomen om te kunnen gaan, maar niet de tijd/energie/gelegenheid heeft om de intensieve training bij het Meander te volgen, is van harte welkom om zich aan te melden bij Tessa en Monique.
In een individuele intake wordt bepaald welke activiteiten kunnen worden verbeterd en wordt er, met behulp van oefeningen uit het LSVT-BIG programma, getraind op individuele wijze of in een klein groepje (max. 3 personen).

Meer informatie of een afspraak maken?

Indien u vragen heeft over het BIG for LIFE programma kunt u uiteraard contact met ons opnemen voor meer informatie. Ook voor het maken van een afspraak kunt u contact met ons opnemen, of kunt u hieronder op ''Afspraak maken'' klikken waarna u ons afspraakformulier kunt invullen. Om contact op te nemen met Fysiotherapie Honsbergen kunt u bellen naar 035 60 11 832.